diamag.bg@gmail.com

Какви са ползите от тиквата за здравето?

Какви са ползите от тиквата за здравето?

Източник на антиоксиданти

🎃Антиоксидантите mредпазват клетките ни от увреждане, причинено от свободните радикали, които са силно реактивни молекули, свързани с развитието на сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и други заболявания, свързани със стареенето. Тиквата съдържа високо количество бета-каротин. Освен че е източник на витамин А, бета-каротинът има и антиоксидантни свойства и подобрява някои функции на имунната система.
Източник на микроелементи
🎃Тиквата е добър източник на желязо, което е от ключово значение за преноса на кислород и образуването на червени кръвни клетки в кръвта. Желязото е важно за производството на нови клетки, хормони и невротрансмитери. Въреки това, желязото от растителен произход се усвоява по-слабо от организма, отколкото желязото от животински произход. Усвояването на желязо от растителен произход се подобрява, когато се консумира с определени хранителни вещества, като витамин С.
🎃 Тиквата е добър източник на манган, който действа като кофактор за няколко ензима, които участват в различни метаболитни процеси и има антиоксидантно действие. Тиквата е отличен източник на мед, което е важно за образуването на хемоглобин и колаген и защита от свободните радикали.
По-добър контрол на кръвната захар
🎃Проследяването на данните от лабораторни модели и пациенти с диабет тип 2 е показало, че сокът от тиква от сорта Cucurbita ficifolia намалява нивата на кръвната захар. Ето защо е полезно да се консумира при диабет тип 2 или инсулинова резистентност.
Кошница0
Няма продукти
Продължи пазаруването
0
X