diamag.bg@gmail.com

Как да закуска при диабет

Как да закуска при диабет

Диетолозите препоръчват да се яде 5-6 хранения, където закуската, обядът и вечерята са основни ястия, а между тях трябва да се похапвате. Тези препоръки важат и за диабетиците. Пациентите с диабет трябва да обърнат сериозно внимание на организирането на допълнителни хранения, защото нивото на захар в кръвта и общата компенсация на заболяването зависят от правилно подбрани закуски.

Ниските въглехидратни закуски, както и леките закуски без въглехидрати могат да бъдат отличен избор за диабетици. Те перфектно удовлетворяват чувството на глад между основните хранения, като същевременно поддържат нивото на кръвната захар в нормалните граници.

По-добре е да ядете повечето от въглехидратите си по време на основните хранения, а за закуска да се насладите на протеинови храни.
В зависимост от Вашите нужди от инсулин, Вашите закуски трябва да съдържат 15 грама въглехидрати или 1 единица хляб (HE) или по-малко.

Лека закуска е изключително полезна за хора с диабет, чиято кръвна захар има тенденция да пада в определено време на деня, дори след коригиране на инсулиновата терапия.
Закуски с въглехидрати също са полезни в спорта, те трябва да се приемат преди и след физическа активност, за да се предотврати намаляване на кръвната захар.

Подходящата закуска трябва да съдържа:
✅ 15 g въглехидрати, ако инсулинът е бил поставен на основното хранене.
✅ 15-30 g въглехидрати, ако се появи хипогликемия между храненията.
✅ Въглехидрати в комбинация с протеини, ако имате нужда да задоволите глада си и да предотвратите преяждането.

При диабет се препоръчва да изберете закуски, които съдържат много полезни и хранителни вещества, като протеини, диетични фибри, витамини и минерали. Закуски, богати на протеини и фибри, са по-полезни за диабетиците, отколкото тези, съдържащи въглехидрати, защото последните повишават нивата на кръвната захар.

Идеите за здравословни закуски, съдържащи протеин, са както следва:
✅фъстъчено масло;
✅нискомаслено сирене или извара;
✅Несолени ядки (орехи, бадеми, кашу);
✅яйце;
✅кисело мляко без захар;
✅мляко, кефир;
✅нискомаслени сирена.

За да попълните фибри, витамини и минерали, опитайте се да ядете зеленчуци, плодове или пълнозърнест хляб. Но трябва да се помни, че тези храни съдържат въглехидрати и могат да повишат кръвната захар.

Кошница0
Няма продукти
Продължи пазаруването
0
X