diamag.bg@gmail.com

Симптоми на хипогликемия

Симптоми на хипогликемия

Симптомите на хипогликемия варират. Въпреки това обаче повечето от тях могат да се усетят при ниво на кръвната захар около 60 mg/dl. Хипогликемия – признак, че сме оставили мозъка гладен!

Първата група симптоми, които се изявяват при хипогликемия, са от страна на нервната система – адренергичните. Пациентите обикновено описват:
🔹намират се в нервно, превъзбудено състояние,
🔹потят се,
🔹изпитват топли вълни,
🔹наблюдават треперене на тялото си,
🔹чувстват физическа слабост,
🔹проявява се силно сърцебиене.

Всеки, който е изпадал в състояние на хипогликемия, може да опише чувството на „вълчи глад”. Силното чувство на глад, както и симптомите на хипогликемия, преминават след нахранване.

Подобно състояние – при което се наблюдават изброените симптоми на хипогликемия, чувство на глад и желание веднага да се хапне нещо – не е за подценяване, напротив. При хипогликемия мозъкът все още използва циркулиращата захар в кръвта за гориво. Симптомите налагат засегнатият да обърне внимание на състоянието си и предприеме мерки, които да повишат кръвната захар преди това да се е отразило по-сериозно на мозъка.

В случай, че не се поеме храна, нивото на кръвната захар продължава да спада. При стойности около 50 mg/dl мозъкът престава да се храни, след което симптомите рефлектират върху поведението. Наблюдават се обърканост, сънливост, промяна на настроението, кома и удар.

Мерките

Хипогликемията се контролира успешно като се поемат лесноусвоими захари. Редовният прием на течности, сокове, напитки със захар са добър вариант. 15 г захар е дозата, която коригира нивото на кръвната глюкоза.
В случай, че състоянието не се подобри след 10 минути, трябва да се поемат още 10-15 грама захари. При условие, че не настъпи подобрение след третата доза, пациентът следва да се приеме в болнично заведение за терапия.

10-15 грама захар се съдържат в 180 мл безалкохолна напитка, 3 малки захарни бонбони, 4 чаени лъжички захар. Кексът, бисквитите или други сладкиши, не са подходящи при хипогликемия, тъй като комбинацията от захар, мазнини и белтъчини се усвоява по-бавно от организма, което не е препоръчителен вариант при наближаващо състояние на глад на мозъка.

След като е преодолян критичният момент и организмът получи необходимото му гориво, трябва да се премине към вариант на хранене, който да осигури дългосрочно поддържане на нормално ниво на кръвната захар. Хапването на половин сандвич е добро решение.

При епизоди на хипогликемия следва да се установи дали състоянието е вследствие на прием на медикаменти или терапия с инсулин. Нивото на кръвна захар трябва да се следи постоянно.

За да се избегнат животозастращаващи ситуации, хората с диабет или тези, които често изпадат в хипогликемични епизоди, е редно да проверяват редовно нивото на кръвната си захар, както и задължително преди шофиране, работа с машини или физическо натоварване. Засегнатите следва да носят винаги със себе си, в автомобила, на работа или при разходка, източник на бързи въглехидрати, за да могат да реагират при спад на кръвната захар. Препоръчително е хората, склонни към хипогликемия, да избягват екстремното физическо натоварване и консумация на алкохол.

Кошница0
Няма продукти
Продължи пазаруването
0
X